כל מה שחשוב לדעת על ADD
ADD היא הפרעת קשב וריכוז ללא היפראקטיביות וילדים ומבוגרים שסובלים ממנה בדרך כלל מתקשים להתמקד, דעתם מוסחת בקלות, חייהם מרגישים כמו בלגן אחד גדול, הם לא מצליחים להשלים משימות וקופצים ממטלה אחת לשנייה, אבל ההתנהגות שלהם היא לא אימפולסיבית והם מצליחים לשלוט בדחפים, בניגוד לסובלים מהפרעת קשב משולבת עם היפראקטיביות, שנקראת ADHD.
ברוב המקרים, ADD נובעת מחוסר איזון כימי או מפגיעה במנגנונים של נוירוטרנסמיטרים מסוימים, שהם כימיקלים שעוזרים למוח להסדיר התנהגות. אבל הגורם המרכזי ל-ADD הוא עדיין בגדר תעלומה ולכן, מומלץ לאנשים שחושדים שהם סובלים מהתופעה לקבל אבחון ממוחשב מקצועי – תהליך קצר שבודק את היכולת להגיב בצורה מסוימת באופן עקבי כשברקע יש כל הזמן הפרעות בולטות.
תסמינים שמדליקים נורה אדומה ומבחן ממוחשב
הסימפטומים של ADD משתנים מאדם לאדם, אבל לרוב כוללים קושי בביצוע הוראות, חוסר סבלנות ונטייה לאבד דברים. בדרך כלל, התסמינים הללו גורמים לתסכול, פוגעים בדימוי העצמי ובביטחון העצמי, ומשפיעים על ההתנהגות של ילדים ומבוגרים כאחד.
אחד מכלי האבחון המקובלים ביותר הוא מבחן T.O.V.A. - מבחן ממוחשב שמודד את תשומת הלב של הנבדקים במשך 21.6 דקות ומורכב ממשחק מחשב פשוט, אבל חסר ריגושים.
הבדיקה מודדת כמה משתנים שמעורבים בתגובה לגירוי פיזי או שמיעתי, ותוצאותיה מושוות לתוצאות של קבוצת אנשים שעברו את המבחן אבל אינם סובלים מהפרעות קשב וריכוז.
מומלץ לשלב במבחן גם הערכה נוירופסיכולוגית שכוללת ראיונות, שאלונים ובדיקה של ההיסטוריה האישית והמשפחתית.
מטיפול תרופתי ועד נטילת תוספי תזונה
אפשר להתמודד עם ADD בעזרת טיפול תרופתי כמו ריטלין או תרופות ממריצות דומות, שאמורות לעזור לשמור על מיקוד לאורך זמן. אבל חשוב לדעת שלתרופות הללו עלולות להיות תופעות לוואי כמו חוסר תיאבון שמתחלף במהלך היום בתיאבון מוגבר, כאבי ראש, כאבי בטן ואפילו דיכאון קל.
יש הורים שמעדיפים לא לתת לילדים שלהם תרופות ובמקומן נעזרים בתוספי תזונה - פורמולות מבוססות צמחים שמקלות על הסובלים מהפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות.
גם הקפדה על אורח חיים בריא, הימנעות ממאכלים שמכילים חומרים משמרים, מזון מעובד ומזון עתיר סוכרים יכולות לעזור. במקומם, מומלץ לאכול ירקות, פירות ודגנים מלאים ולעסוק בפעילות גופנית. הסיבה לכך היא שהתזונה יכולה לייצב את רמות הסוכר בדם וכך גם את רמות האנרגיה והריכוז, והפעילות הגופנית משחררת הורמונים שעוזרים לשפר את מצב הרוח והמיקוד. בנוסף, הפעילות הגופנית מגבירה את זרימת הדם לכל חלקי הגוף, כולל למוח, ולכן אפשר להתרכז טוב יותר במשימות.
נוסף על אלה, כדאי גם לתרגל טכניקות רגיעה שונות כמו יוגה, מדיטציה, דמיון מודרך ותרפיה באמנות, ולרכוש כישורים שונים לניהול של סדר היום והזמן, כדי לאפשר תפקוד מיטבי במהלך היומיום.