ההבדלים בין ADD ו-ADHD: מה חשוב לדעת?
רבים נוטים לבלבל בין ADD ובין ADHD אבל למרות ששתיהן הפרעות נוירו-התפתחותיות, בכל זאת יש ביניהן הבדלים שכדאי להכיר.
מה בין ADD ל-ADHD?
ADHD (ראשי תיבות של Attention Deficit Hyperactivity Disorder) היא הפרעת קשב וריכוז שקשורה גם בהיפראקטיביות בעוד ש-ADD היא הפרעה שלא כוללת תנועתיות יתר או חוסר שליטה על ההתנהגות. בעבר, לא נהגו להפריד בין שתי ההפרעות וכל המאובחנים הוגדרו כלוקים ב-ADHD, אבל האבחון המדויק שנערך היום מאפשר להבדיל בין שתי ההפרעות.
חוסר תשומת לב ופעלתנות
יש לא מעט נקודות השקה בין ADD ו-ADHD וביניהן הקושי לשמור על ריכוז ותשומת לב לאורך זמן, חוסר יכולת להתארגן בזמן או ביעילות, קושי לסיים משימות ולעקוב אחרי הוראות, ונטייה לאבד חפצים לעיתים קרובות.
עם זאת, אנשים שאובחנו עם ADHD סובלים גם מחוסר שקט מתמשך ומתסמינים נוספים כמו פעלתנות יתר, דיבור מוגזם, קושי לעמוד בשקט או בתור, אימפולסיביות, טלטול ידיים, התפרצות לשיחות ודיבור בלי מחשבה. כל אלה הם רק דוגמה מפני שכל אדם חווה תסמינים שונים בדרגות שונות.
תסמיני התופעה עשויים להתעורר גם אצל ילדים וגם אצל מבוגרים. אף על פי שיש מחקרים שמצביעים על כך שתופעות של אימפולסיביות והיפראקטיביות פוחתות עם השנים, לפי מחקרים אחרים הסיבה היא שלמבוגרים יש יכולת למתן ולעדן את ההתנהגות שלהם אבל הם עדיין מתמודדים עם אותם התסמינים וצריכים לשלוט בהם ביד רמה כדי שלא יתפרצו בסיטואציות שונות.
אנשים עם ADD ו-ADHD עשויים לסבול מביטחון עצמי נמוך, מקשיי תקשורת ומקושי לנהל מערכת יחסים עם אנשים וקריירה. כך, התופעה פוגעת גם בתפקוד וגם באיכות החיים.
המודעות הגבוהה לתופעה גרמה לכך שרבים בוחרים לעבור אבחון ולכן היום, לא מעט ילדים מאובחנים כבר בגיל צעיר בעזרת מבדקים מסוגו של מבחן TOVA. אומנם יש גם תופעה של אבחוני יתר שמשמעה שיש ילדים ואנשים שמאובחנים שלא לצורך, אבל באופן כללי מרבית המאובחנים זוכים לקבל כלי התמודדות טובים לאחר שאובחנו וכך מצליחים לחיות יחד עם הפרעת הקשב שלהם ולצלוח את הקשיים.
הטיפול
הטיפול בשני סוגי ההפרעות הוא דומה. אחת מדרכי הטיפול הנפוצות היא באמצעות תרופות כמו ריטלין וקונצרטה שניתנות לשתי הבעיות. כדאי לדעת שלתרופות הללו עשויות להיות תופעות לוואי לא פשוטות ולכן לא מעט הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז ומבוגרים שסובלים מאחת ההפרעות מחפשים אלטרנטיבות משלימות או חלופיות, כמו פורמולות טבעיות ופעילויות שיכולות לשפר את הריכוז ולהרגיע את התזזיתיות. למשל, פעילות גופנית או סוגים שונים של תרפיות עוזרות במקרים מסוימים וכן חיזוק של מיומנויות התנהגותיות וקוגניטיביות אצל ילדים.
גם ההיבט התזונתי מאוד חשוב ומומלץ להימנע עד כמה שאפשר ממאכלים ומשקאות כמו שוקולד, קפה ומשקאות מעוררים אחרים, מזון עתיר סוכר, מזון מעובד ודגנים לא מלאים.
להתרכז בשיפור המצב
ריכוזית היא תוסף תזונה שמכיל פורמולה של צמחי מרפא סיניים כמו סנטלה, בקופה, אלביציה ועוד. הפורמולה נבדקה במחקר קליני שנערך על ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז או היפראקטיביות, ונמצא שהיא משפרת את תוצאותיו של מבחן TOVA.
בגלל שריכוזית היא תוסף תזונה טבעי, אפשר לשלב אותה עם טיפול תרופתי.