חיפושדלג על חיפוש
פרמה גורי - חלק מהטבע שלך pharma guri - coming from nature
חיפושדלג על חיפוש
דלג על

ריטלין וקונצרטה - כל התשובות לכל השאלות


אילן סלומון הוא רוקח יועץ שעזר לאלפי ילדים להצליח בבית הספר בלי ריטלין, קונצרטה וסמים אחרים, ועכשיו הוא עונה לשאלות הנפוצות ביותר של הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז.

ריטלין וקונצרטה הן תרופות. למה אתה קורא להן סם?

ריטלין, או בשמו הכימי מתיל פנידאט, נמכר בארץ תחת פקודת הסמים המסוכנים. סמים אלה מאוחסנים בכספת של בית המרקחת יחד עם תרופות נרקוטיות לשיכוך כאבים חזקים, כמו מורפין. סמים אלה נמצאים תחת פיקוח בגלל שלא פעם, צרכני סמים נוהגים להשתמש בהם כתחליף לסמי הרחוב הקשים שהם משתמשים בהם.

ריטלין דומה במבנה הכימי, בהשפעה ובמנגנון הפעולה שלו במוח לקוקאין, אקסטזי, ומתאמפטאמין (קוקאין קריסטל). משפחה כימית זו קרויה אמפטמינים וכל החברים במשפחה הם סמי מרץ שאומנם מגבירים את הערנות אבל גם מדכאים תיאבון, וגורמים לעצבנות, חוסר שינה, דיכאון, אפטיה, תלות ומחשבות שווא עד כדי התנהגות פסיכוטית בזמן השימוש או בשלב הגמילה.


אמרו לי שהריטלין נשטף מהגוף, אז למה אתה טוען שהוא מצטבר בשומן?

כל חומר שומני שואף להישאר בסביבה שומנית ולהתרחק ממים. ריטלין הוא חומר שומני ולכן הוא מופרש במהירות מהדם, אבל כשהוא מגיע למוח ולרקמות השומן בגוף, הריטלין יעדיף להישאר שם מאשר לחזור לדם, ולכן חלקו יישאר ויצטבר. בדיוק כפי שוויטמין A וויטמין D נוטים להצטבר במוח השומני בגלל שהם שומניים, כך גםריטלין בפרט וסמים בכללנשארים במוח.

כשאומרים שהריטלין נשטף מתכוונים לדם ולא לשאר תאי הגוף. כך קורה שסם ה-LSD עשוי לגרום לפלאשבק (הזיה פתאומית) אצל אנשים גם 20 שנים אחרים שהפסיקו לצרוך אותו, רק בגלל השאריות שלו שנותרו במוח.

אנשים שמשתמשים בריטלין אמרו לי שהיא לא גורמת לתלות, אבל אתה אומר שכן. מהי התשובה הנכונה?

זה כמובן לא רעיון שלי אלא תופעה אופיינית לכל החומרים במשפחת האמפטמינים.

בעלון התרופה היצרן בעצמו כתב את האזהרה הבאה: "שימוש ממושך עלול לגרום לתלות ולתופעות פסיכוטיות, לכן אין להשתמש בתרופה זו לעיתים קרובות או לתקופה ממושכת". רק לשם ההבהרה,התנהגות פסיכוטית היא התנהגות לא נשלטת ולא הגיונית, שמתבטאת גם במצבי רוח קיצוניים.

מהי תלות? זהו מצב שבו ברגע שמפסיקים לקחת את התרופה, הבעיות חוזרות. כלומר, מי שצורך את התרופה תלוי בה כדי להגיע לרמת התפקוד הרצויה או שעם הפסקתה, רמת התפקוד הופכת גרועה עוד יותר. ריטלין, בניגוד לאקמול שאיננו סם מסוכן, ניתנת לילדים על בסיס יומיומי לתקופות של שנים.

למה אתה אומר שאין בסיס מדעי להפרעת קשב?

עיון במחקרים הרבים בנושא מעידים על שפע של נתונים סותרים, השערות וחוסר ודאות שעולים ממחקר למחקר. גם החוקרים מודים שזוהי הפרעה מורכבת שיכולה להיגרם מסיבות רבות שמשתלבות זו בזו, ולכן הילדים שנבחרים לצורך המחקר הם אוסף מגוון של ילדים עם שוני רב של רקע משפחתי, אופי, אינטליגנציה, יכולת למידה וכן הלאה. הכללות מהסוג הזה אינן מדעיות וסופן שהן מפלילות ילדים בריאים על לא עוול בכפם.

אבי הפרעת הקשב הוא פרופסור גילברג משוודיה. כשניסו לטעון שהמחקר שלו לוקה בחוסר אמינות מדעית, הגיע הדיון לבית המשפט למדעים ופרופ' גילברג נאשם בביזיון בית הדין לאחר שסירב לאפשר גישה למחקר שלו, כאשר במקביל שרפו אשתו וכמה מעוזריו את כל 100,000 דפי המחקר. כך הודח הפרופסור ממשרתו אבל הפוטנציאל העסקי שבמכירת תרופות למיליוני ילדים ברחבי העולם מבטיח את המשך קידומו של הנושא במדיה באמצעות מחקרים ממומנים.

מעבר לכל זה, באף מבדק לא נערכת שום בדיקה גנטית או מוחית כדי להוכיח שאכן משהו מבני לקוי אצל הילדים במקום שהסיבה תהיה חוסר בשלות או כל גורם אחר שאפשר לשפר אותו.

האם יש תחליפים לריטלין?

לפני שמחפשים תחליפים לריטלין, צריך להבין שילדים יכולים להשתנות. צריך לא להסכים לשים תווית לא מדעית על ילדים על סמך התרשמות של איזשהו הורה, מורה, נוירולוג או פסיכיאטר. עצם התווית הזו והטיפול התרופתי, גורמים לילדים להאמין שמשהו פגום אצלם ושאי אפשר לשנות את זה. כל חייהם הילדים יאמינו שהם כאלה וגם יוכיחו לעצמם ולסביבה שאכן הם מוגבלים, חסרי יכולת, שונים ומפוזרים. זוהי נבואה שמגשימה את עצמה.

אל תתנו לילדים ריטלין רק בגלל שזה מרגיע את המורה, מעלה להם את הציונים או עוזר להם להיות כמו כולם. במקום זה, בררו מהי העזרה שלה הוא זקוק והגישו לו אותה ולא תחליפים שמבוססים על סמים.

ובכל זאת, אילו תחליפים לריטלין היית מציע לנסות?

מניסיוני, אני מציע לבדוק קודם כל שישה מרכיבים ולטפל היטב בכל מרכיב. אם תעשו את זה ביסודיות, המורים יהיו בטוחים שהילדים קיבלו תרופה למרות שהם יהיו נקיים מתרופות, מצליחים ומאושרים.

  1. האם הילדים יצירתיים, עליזים או אוהבים ספורט ופעילות?

    חשוב להבין שבתי הספר מתקשים לאפשר לילדים להיות פעילים ברמה שנדרשת להם באופן טבעי וזהו המקור האמיתי לרוב התלונות והקשיים. הילדים רוצים לפרוק את המרץ שלהם ובמקום זה הם צריכים לשבת במקום, להקשיב ולא לזוז. אין פגם במוח שלהם, זאת המסגרת הלימודית ואלה מגבלותיה.

    אם התיאור הזה מתאים לילדים שלכם, תוכלו לחזק את הנינוחות ויכולת התקשורת שלהם בעזרת תרגול של שיטות התנהגות שונות, בין אם בעצמכם או בעזרתם של אנשי מקצוע. כך הילדים ילמדו להרגיש הנוח כשהם לא בתנועה בשעת הלמידה בכיתה ולשפר את השליטה שלהם במרץ הרב שיש להם.

  2. בדקו אם לילדים יש רגישות למגע או לרעשים בסביבה, קשיים חברתיים, או חוסר שליטה עצמית, שנובעים מחוסר בשלות וניתנים לשיפור. גם כאן אפשר לאמץ פתרון התנהגותי שמבוסס על חיזוק התקשורת והנינוחות של הילדים כמו בסעיף הקודם, במקום להיעזר מיד באמצעים דרסטיים כמו ריטלין.

  3. בדקו אם יש לילדים קושי במקצועות מסוימים לעומת הצלחה באחרים. אם כן, זאת הוכחה לכך שהמוח הוא לא הבעיה אלא חוסר הבנה של במקצועות ספציפיים. זה גורם לילדים לאבד קשב באותם שיעורים כי כל אדם שלא מצליח לעקוב אחר הנאמר מתקשה לשבת במקומו לאורך זמן.

    הפתרון הטוב ביותר הוא להגיש לילדים עזרה במקצועות שבהם הם מתקשים כי חוסר הבנת החומר, אפילו הפעוט ביותר, יכול לגרום לילדים לשיעמום ולעצבנות, וגם לעורר בהם כעסים.

    בנוסף, הקנו לילדים כלים ללמידה עצמאית, שבעזרתם הלמידה של כל מקצוע תהפוך לעניין פשוט והם ידעו לטפל בעצמם בקשיים שלהם בדיוק כמו שהם מטפלים במכשול טכני במחשב שלהם, ולא יצטרכו כמעט עזרה בלימודים כשהם יתבגרו.

  4. בדקו אם יש מבוגרים או ילדים אחרים שמלחיצים את הילדים. אולי יש מורה שמעניש ומשעה אותם כל יומיים או ילדים שמעודדים אותם להתנהג בדרכים לא מקובלות. לפעמים, הבעיה היא בסביבה הביתית, למשל כשההורים שמשתמשים בענישה מוגזמת כי הם לא מכירים כלים אחרים. כך או אחרת, ודאו שלילדים יש סביבה תומכת שלא מדכאת אותם. עומס הלימודים, האיומים והענישה בבתי הספר יכולים לטלטל ילדים או לערער אותם, ולהשפיע על מצב הרוח וההתנהגות שלהם, במיוחד אם גם ההורים לוחצים עליהם.

    במקרים מסוימים שיחה עם המורה תספיק כדי לחולל שינוי בסביבת הילדים, לפעמים לא יהיה מנוס מלהחליף כיתה או בית ספר, ולפעמים יעזור לכם ללכת לקורס להדרכת הורים. קודם אתרו את הבעיה הסביבתית ולאחר מכן מצאו לה את הפתרון המתאים.

  5. בדקו עד כמה הילדים לוקחים אחריות על עצמם או מאשימים אחרים במה שקורה להם. ילדים לא תמיד רואים איך הפעולות שלהם גורמות שוב ושוב לתוצאה לא טובה. הם לא רואים איך ההתנהגות שלהם גורמת לכך שבאים אליהם בטענות. כדי שיוכלו לראות את הקשר בין המעשים לתוצאות, הם צריכים ללמוד מהם ערכים ולשם מה הם קיימים. עם זאת, חינוך לערכים כמעט לא קיים בבתי הספר, והמורים והמורות עצמם חוטאים לפעמים בחוסר דוגמה אישית. בנוסף, לפעמים גם ההורים מתנהלים בחוסר בהירות מסוים בכל הנוגע לערכים. אם כן, מה הפלא שהילדים מבולבלים ולא מבינים איך עליהם להתנהג?

  6. שימו לב לעצות הבאות ובמידת הצורך, שנו את השגרה של הילדים.

  • ודאו שהילדים מקבלים מספיק שעות שינה מדי לילה ואוכלים בצורה מאוזנת ובריאה.
  • ערכו בדיקות רפואיות וטפלו בבעיות שיתגלו, אם יתגלו בעיות.
  • נסו תוספים שונים כמו אומגה 3, ויטמינים ומינרלים, או צמחים.
  • התנסו עם טיפולי גוף שונים, רכיבה על סוסים וחוגים שמפעילים את הגוף ומשפרים קואורדינציה.

מניסיוני, בדיקה וטיפול בנקודות אלה יכולים לחולל שינוי משמעותי וגם אם תטפלו ב-80% מהבעיה, תוכלו להימנע משימוש בריטלין או בתרופות דומות. 



מאת אילן סלומון - רוקח יועץ | 054-5481939 | ilansalom@gmail.com

קופון הנחה - ריכוזית

צרו קשרדלג על צרו קשר

צרו קשר

*
*
מין
* שדות המסומנים בכוכבית הינם שדות חובה
*
checked
עבור לתוכן העמוד