איך מתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז בחיי היומיום
הורים לילדים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז מכירים היטב את ההתמודדות המורכבת עם מערכת החינוך, כי רוב המסגרות הסטנדרטיות פשוט לא מצליחות להכיל את הקושי שהילדים חווים במהלך היומיום ולתת להם את הכלים שיאפשרו להם להשתתף בלימודים.
מצב זה גורם להורים רבים לחפש פתרונות מחוץ למסגרת הבית ספרית, בין אם זה טיפול רגשי פרטני או השתתפות בקבוצות למידה ושיעורים פרטיים. הפתרונות הללו עוזרים וחשובים מאוד, אבל הבעיה היא שלא לכל ההורים יש את הזמן או היכולות הכספיות שפתרונות אלה דורשים.
אז מה בכל זאת אפשר לעשות? ריכזנו כמה המלצות שיעזרו לכם להתמודד עם האתגרים שעומדים בפני הילדים ולהפיק מהם את המיטב.
תכנון מוקדם של לוח זמנים שבועי
מומלץ לתכנן את השבוע מראש כך שבכל יום הילדים ידעו בדיוק מה קורה ומתי, וכדאי לשמור על תמהיל פעילויות מגוון כדי שהילדים לא ישתעממו. בנוסף, הקפידו על יציבות ועל לוחות זמנים קבועים של מילוי משימות, כמו שיעורי בית, מטלות וארוחות, ואפשרו לילדים להתפנות לפעילויות המהנות רק לאחר שיסיימו את המשימות והמטלות שלהם.
התכנון מראש גם יאפשר לכם לרתום לכך קרובי משפחה או שמרטפיות, שעוזרים לכם בימים שבהם אין לכם פנאי לקחת חלק בפעילות.
עזרה באתגרי הלמידה
אם הילדים לא מצליחים להתרכז בשיעורים ובכיתה, מומלץ לנסות לעזור להם להשלים את החומר באופן עצמאי באמצעות קבוצות למידה (רצוי קבוצות שבהן לומדים ילדים בעלי צרכים דומים, כך שלא יהיה פער בתקשורת ובתהליך הלמידה), שבהן הם יתרגלו את החומר הנלמד.
חשוב לבחור בקבוצות שמשתמשות בשיטות יצירתיות ושונות מהלמידה המונוטונית הנהוגה בכיתה, כמו משחקי תפקידים, סימולציות, למידה דרך שירים ועוד שיטות שיכניסו יותר עניין וחווייתיות ללמידה.
עם הזמן, אתם כבר תדעו אילו שיטות לימוד אפקטיביות ומעניינות יותר את הילדים שלכם, ומהו סגנון הלמידה המועדף עליהם, ותוכלו להסביר זאת למורים בבית הספר כדי שהם ידעו באילו כלים להשתמש כדי לעזור לילדים להתמקד בשיעור.
פעילויות תורמות עם השפעה ארוכת טווח
יש היום הרבה מאוד פעילויות שיכולות לעזור לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, ובראש ובראשונה ספורט, שהוכח כפעילות מצוינת לפיתוח משמעת עצמית, לפריקת אנרגיות ולשיפור המיקוד. נוסף על ספורט, גם רכיבה טיפולית, ריפוי בעיסוק או ריפוי באמנות יכולים לעזור ואפשר גם להציע לילדים משחקי קופסה או הרכבה, שמאפשרים להם להתמקד בפעילות ספציפית ולחדד מגוון של כישורים כמו דמיון, מוטוריקה עדינה, תפיסה תלת ממדית ועוד. נסו להתמקד כל פעם בפעילות אחת ועבדו עם הילדים גם על התקשורת הבינאישית והיחסים החברתיים שלהם. לשם כך, ארגנו להם מפגשים עם חברים והישארו בסביבה כדי לפקח ולעזור לילדים לבטא את עצמם בצורה רגועה ונכונה בכל פעם שיש בכך צורך.
נוסף על כל אלה, מומלץ לנסות לתת לילדים תוספי תזונה טבעיים. אחד מאותם תוספים הוא ריכוזית - פורמולה צמחית שנבחנה קלינית ונמצא שהיא משפרת את תוצאותיו של מבחן TOVA. בין היתר, ריכוזית מכילה גם את צמח האשווגנדה, שמוכר בספרות ככזה שמשפר את רמת האנרגיה ומקל על לחץ נפשי.