
הפרעות קשב וריכוז: האם הן באמת מחמירות בחופש הגדול?
הקיץ הגיע באופן רשמי והביא איתו את החופש הגדול. בבתים רבים, הילדים הופכים פתאום הרבה יותר פעלתנים ונראה שהם מאבדים את הרסן. אומנם זה יכול לקרות לכל הילדים, אבל התופעה הזו מאפיינת במיוחד ילדים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז, ויש לזה הסבר הגיוני ואפילו פיזיולוגי.
תזונה, קשב וריכוז ומה שביניהם
במהלך החופש הגדול, הילדים לא נמצאים במסגרת לתקופה ארוכה וכשאין לילדים סדר יום מוגדר אבל כן יש להם רשימת פיתויים גדולה והם גם סובלים מקשיי קשב וריכוז, הם יעדיפו לעשות כמה דברים במקביל: לשחק בטלפון ובטבלט, תוך כדי שהם צופים בטלוויזיה ומנשנשים בלי סוף.
בתוך כך, הורים רבים כבר לא נותנים לילדים את הטיפול התרופתי בקשב וריכוז, כי הרי חופש עכשיו, והמשמעות היא שלילדים יש תגובת ריבאונד וההתנהגות שלהם אפילו תזיזיתית ופעלתנית יותר משהייתה לפני הטיפול התרופתי.
באופן ספציפי, נמצא קשר מובהק בין גלוטן ובין פעילות המוח בכלל והפרעות קשב וריכוז בפרט. הסיבה לכך היא שגלוטן פוגע בספיגה ובעיכול של החומרים המזינים שבמזון, ואלה הופכים למשקעים שמעוררים את המערכת החיסונית. בתהליך זה משוחררים תאים מתווכים מהמערכת החיסונית, שמשפיעים על המוח ועלולים לגרום לבעיות שונות, כולל החמרה של הפרעות קשב וריכוז.
השפעתן של הפחמימות
בחודשי החופש הגדול, הילדים לא רק אוכלים יותר כי יש להם יותר זמן פנוי לכך, אלא גם מעדיפים מאכלים מפנקים שהם בדרך כלל לא בריאים.
כמו בכל יום בשנה, כך גם בחופש הגדול על ההורים להשגיח ולפקח על ההתנהלות וההתנהגות של הילדים. גלוטן ופחמימות הם מרכיבים של רבים מהמאכלים האהובים ביותר על ילדים, ולכן ההוצאה שלהם מהתפריט לא תהיה משימה פשוטה, מה גם שהגלוטן נחשב לממכר. אבל גם אם היא קשה, עם קצת מאמץ ונחישות המשימה הזו בהחלט ברת השגה.
חשבו על זה כך - אם תצליחו להקטין את ממדי התופעה בעזרת תזונה, תוכלו גם להפחית את הצורך בתרופות שמגיעות עם תופעות לוואי מזיקות, כמו ריטלין וקונצרטה.
נסו לשלב את שינויי התזונה עם תוספי תזונה על בסיס צמחי ורכיבים טבעיים – אלה שנבדקו מחקרית ונמצא שהם עוזרים להתמודד עם קשיי קשב וריכוז, אבל אין להם תופעות הלוואי ידועות.