הפרעות קשב וריכוז והקשר לשוקולד
לא מעט אנשים מגדירים את הפרעות הקשב והריכוז כאחת המגפות המשמעותיות של המאה ה-21.
יש נטייה להטיל את האשמה בתופעה על גורמים תורשתיים, גורמים נוירוכימיים וניורו-פיזיולגיים, סיבוכים במהלך ההיריון והלידה, עישון, צריכת סמים ואפילו הטכנולוגיה. אבל, אחת השאלות המרכזיות בהקשר הזה היא על הקשר בין התזונה ובין ההפרעה, כשמאכל אחד במיוחד נמצא במוקד הדיון: שוקולד.
המיתוס: שוקולד גורם להפרעות קשב
היום, רבים מאמינים שצריכה גבוהה של שוקולד מגיל צעיר עלולה להגדיל את הסיכוי להפרעת קשב. אבל, חשוב להדגיש שאין לאמונה הזאת כל בסיס מחקרי. מה שכן יש, זה מחקרים רבים שמצאו שהתזונה שלנו, במיוחד בתקופת הילדות, משפיעה על הפרעות שונות וביניהן קשב וריכוז.
לכן, חשוב מאוד להקפיד על תפריט תזונתי מאוזן ודל סוכר כבר מגיל צעיר.
השפעת השוקולד על תסמיני ההפרעה
תזונה נכונה יכולה להקל על התסמינים של בעיות קשב וריכוז, בעוד שתזונה לא בריאה, שכוללת שוקולדים עתירי סוכר, מחמירה אותם. הסיבה היא שמאכלים ממריצים ומעוררים, וביניהם גם שוקולד, אומנם מסוגלים לשפר את הריכוז לפרק זמן מסוים, אבל לא מעבר לכך. לאחר זמן קצר, הריכוז ירד משמעותית ויהיה נמוך יותר מכפי שהיה לפני אכילת השוקולד.
זה הוכח במחקר שנערך בהולנד, שבו השתתפו 100 ילדים שאובחנו עם הפרעות קשב וריכוז, וחולקו לשתי קבוצות. במשך חמישה שבועות, הקבוצה הראשונה אכלה תפריט מאוזן שלא כלל מזון שעשוי להחמיר את הבעיה (שוקולד, מאפים עתירי סוכר, שתייה ממותקת וכיוצא באלה), בעוד שהקבוצה השנייה אכלה תפריט רגיל. בקרב כמעט 80% מהילדים שאכלו את התפריט המאוזן חלה הפחתה משמעותית בתסמיני ה-ADHD, כמו גם בתסמינים נלווים, כמו מזג חם או עקשנות.
כך אוכלים נכון
המשמעות הישירה של המחקר ההולנדי היא שלתזונה יש השפעה מכרעת על אנשים עם הפרעת קשב וריכוז, ובייחוד ילדים.
לכן, מומלץ להמעיט באכילת שוקולד רגיל ולהעדיף שוקולד חרוב. רצוי גם להפחית את הצריכה של מוצרי חלב, חטיפים מלוחים ומאכלים עתירי שומן.
במקביל, כדאי לקחת תוספי תזונה וצמחי מרפא סיניים שיש להם השפעה מרגיעה ויכולת לחדד את הריכוז. בכוחם של תוספים אלה לאזן את מערכות הגוף השונות ולעזור לשפר את הריכוז.
נסו תוספי תזונה שמכילים צמחים כמו אשווגנדה, שידוע בספרות המקצועית כצמח שמשפר את רמות האנרגיה ומוריד את רמות הלחץ.
ריכוזית היא תוסף תזונה שמבוסס על מיצוי של צמחים, והיא נחקרה קלינית על ילדים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז. במחקר, נמצא שריכוזית שיפרה את תוצאותיו של מבחן TOVA, שמשמש לאבחון הפרעות קשב וריכוז.