הפרעות קשב וריכוז – איך לנהל אורח חיים נכון
הילדים שלכם אובחנו עם הפרעות קשב וריכוז ואתם לא לגמרי בטוחים מהי הדרך הטובה ביותר להתנהל מולם ביום-יום? הנה כמה עצות שיכולות לעזור.
שגרה יומית
זה ידוע ששגרה נותנת ביטחון לילדים, וזה נכון במיוחד אצל ילדים עם בעיות קשב וריכוז. למעשה, מחקרים מצביעים על כך ששגרה נכונה, שמשולבת עם טיפול התנהגותי, הם חלק בלתי נפרד מהטיפול בילדים עם הפרעות קשב וריכוז, והיפראקטיביות. הפרעות קשב וריכוז אומנם משפיעות על היכולת של הילדים ללמוד ולהתרכז בבית הספר, אבל גם על היחסים שלהם עם המשפחה והחברים.
טיפול התנהגותי ומסגרת יציבה בבית הספר ובבית, יכולים לעזור למתן את הקשיים שהילדים חווים ולכן מומלץ לקבע שגרה ובמקביל, לשים דגש על שיפור מערכת היחסים שלכם, ההורים, עם הילדים.
חשוב מאוד שהילדים ידעו מראש מהו לוח הזמנים שמצפה להם מדי יום, וחשוב לא פחות שלוח הזמנים יתאימו לצרכים שלהם. למשל, אם אתם יודעים שבבוקר לוקח להם זמן להתארגן לגן או לבית הספר, תנו להם מספיק זמן כדי שיוכלו להתארגן בקצב שלהם במידת האפשר.
ארגון הבית
מאחר שדעתם של הילדים מוסחת בקלות, חשוב שהחלל יהיה מאורגן ומסודר עד כמה שאפשר. ודאו שהילקוט שלהם מסודר לפני בית הספר, שהצעצועים בחדר מונחים במקומם, תלו במקום בולט את סדר היום שלהם והזכירו להם דברים שהם עלולים לשכוח.
הפחתת הפרעות סביבתיות
לילדים עם הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות יש חולשה להסחות דעת כמו טלוויזיה, מוזיקה ומחשב. אם אתם רוצים שהם יתרכזו במטלה כלשהי, אם זה ארוחת ערב או הכנת שיעורי הבית, נסו לנטרל רעשי רקע. וילונות בחדרים יכולים לעזור, כבו את הטלוויזיה והמחשב, ואולי כדאי גם לשקול לקנות להם אוזניות שמסוגלות לבטל רעשים.
תקשורת נכונה
חשוב מאוד לבסס תקשורת נכונה עם ילדים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז, להסביר להם בצורה ברורה ותמציתית דברים ולהימנע מתיאורים או הרחבות מיותרות. למשל, אם הם צריכים לבחור מה לאכול או איזה צעצוע לקנות, צמצמו את המבחר לשתי אפשרויות בלבד כדי שיהיה להם קל יותר להתמקד ולבחור.
במקביל, הציבו להם גבולות ויעדים ברורים ואל תשנו את דעתכם לעיתים תכופות, כדי שהסדר יישמר לאורך זמן.