התפוצצות בצריכת ריטלין
ממסמך שהגיע לידי עמותת מגן לזכויות אנוש עולה כי בשנת 2012 נופקו
לדברי אילן סלומון, רוקח, המספרים אינם מבטאים את משקל הכדורים שנופקו, אלא את משקל החומר הפעיל שבתוך הכדורים. מכאן שמדובר על כשליש טון של ספיד, סם מרץ בעלי מבנה שדומה לקוקאין, והשפעה ומנגנון פעולה זהים לחלוטין.
"מתן סמי מרץ לילדים פעלתנים כדי להרגיע אותם זאת הונאה ושטות ממדרגה ראשונה, שהרי ההשפעה המרסנת של הסם מתרחשת רק בשעות הראשונות לנטילתם. בתוך שעות אחדות מינון התרופה בדם כבר אינו גבוה מספיק כדי לרסן את הילד, אשר מרגע זה והלאה נתון להשפעה ממריצה. כל ילד שמצוי תחת השפעה של סם ממריץ אכן יתנהג באופן חסר שקט ובלתי נשלט, אימפולסיבי ואלים ולא ניתן לצפות ממנו לשבת בשקט בכיתה או להיות נורמטיבי. כדי להמשיך לרסן את הילד גם בשעות המאוחרות נאלצים לתת לו כמויות עצומות של ריטלין, תוך סיכון גבוה בהרבה לנזקים בעתיד.
זה לא נדיר לראות ילד שנטל ריטלין במשך שנים והפסיק, כשהוא יושב מתחת לשולחן בשיעור או נוהג באלימות בלתי נשלטת גם ארבעה חודשים לאחר שהפסיק ליטול את התרופה. תופעות אלו לא היו קיימות אצלו טרם נטילת הריטלין. להורים שמגלים את הנזקים שהריטלין גרם לילדם אין סיבה לחשוף את הטרגדיה האישית הזו, וכך אלפי הורים אחרים לא יודעים זאת ונופלים באותה מלכודת.
גת מגידו, מנכ"ל העמותה אומרת כי חשיפת ילדי ישראל לנגזרות קוקאין הינה מחדל חמור של הרשויות במדינה שנותנים יד חופשית להונאת התיוגים הפסיכיאטריים אשר משרתת את האינטרסים הכספיים של חברות התרופות.
גת מגידו אומרת כי מעל ארבעים אחוז מילדי ישראל נשלחים כיום לאבחונים שונים. אלה קוראת לאזרחי ישראל לא להסכים לאבחן ולתייג את ילדיהם אצל פסיכיאטרים ונוירולוגים, ולכל היותר להסכים לאבחונים דידקטיים. חוסר ריכוז ובעיות למידה בבית הספר אינם מחלה ונטילת סמים אינה מרפאה דבר אלא רק מחמירה לאורך זמן את המצב.
--
יהודה קורן
דובר
עמותת מגן לזכויות אנוש
נציגי ועדת האזרחים לזכויות אדם הבינלאומית